Projekt TCIC

Grad Lepoglava je smješten u istočnom dijelu Varaždinske županije, u blizini slovenske granice, uz dvije važne prometne rute: autocesta Zagreb-Graz i autocesta Zagreb-Budimpešta. Zbog promjena nastalih za vrijeme rata 1991., granični gradovi imaju negativan rast populacije. Stanovnici Lepoglave su migrirali u druge gradove u potrazi za zaposlenjem i boljim životom. Lepoglava se smatra potpomognutim područjem prema zakonu o brdsko-planinskim područjima.

U lepoglavskoj mikroregiji nema industrije sa dostatnim kapacitetom za razvoj, niti ima iskoristivih resursa. Mogućnosti za gospodarski razvoj su ograničene i sve prilike se moraju iskoristiti za zaustavljanje migracije i stvaranja veće ponude zaposlenja.

Lepoglava je stara preko 600 godina i ima bogatu povijest. Lepoglavski samostan su osnovali bijeli fratri 1400. godine, koji su zaslužni i za osnivanje prve gimnazije u regiji 1503. godine. 1656. fratri su proširili gimnaziju tako da je uključivala višu školu filozofije i teologije. Stoljećima je bio edukacijski i kulturni centar regije. Mnogo crkava, tradicionalnih industrija i drugih kulturnih aspekata ukorijenjeni su u gradu.

Lokacija i kulturna važnost Lepoglave čine je važnom turističkom destinacijom. Lepoglava je prvi hrvatski grad s kojim će se strani turisti susresti kad uđu u Hrvatsku iz Slovenije. Svake godine 300,000 putnika prolazi kroz regiju. Važno je da oni imaju pristup vitalnim turističkim informacijama.

U prošlosti, Turističko-kulturno informativni centar je bio kulturni i turistički centar regije. Nakon rata 1991. turizam je drastično pao. Zbog toga nije bilo potrebe za turističkim uslugama i turističkim centrom, te nije bilo ni financijske potpore za održavanje zgrade. Zgrada TCIC-a je postala ruševna.

Od 2003. godine turizam je uvelike porastao u Lepoglavi, a gradska vlast je shvatila da zgradu TKIC-a treba renovirati. Trenutno, turisti nisu u mogućnosti doći do potrebnih informacija. Nadalje, građani Lepoglave nisu u mogućnosti razmijeniti informacije jer nemaju gradski centar ili središnju ustanovu koja bi djelovala kao prikladan informacijski punkt. Zato je grad Lepoglava započeo renoviranje zgrade TKIC-a kako bi riješio taj problem.

Glavni problemi koji će biti riješeni projektom su manjak turističke infrastrukture, manjak informacija o turističkim destinacijama i događajima, nemogućnost širenja informacija, i manjak podrške za događaje u lepoglavskoj regiji. Trenutno ima mnogo aktivnosti u regiji za koje nedostaju prikladne prostorije, oprema i infrastruktura. Neke od važnijih aktivnosti uključuju Međunarodni festival čipke i Međunarodni jazz festival. Potrebe turista u pogledu dostupnosti informacija i informativnih materijala o regiji, Hrvatskoj i Europskoj Uniji nisu dostatno ispunjene, a turistički i kulturni događaji ne ispunjavaju svoj potencijal.

Izgradnja turističke infrastrukture u Lepoglavi je ključna za daljnji razvoj u lepoglavskoj regiji. Pružatelji turističkih usluga, zatvorenici zaposleni u restoranu i građani Lepoglave su izrazili interes za osposobljavanjem i edukacijom o turizmu, radu s kupcima, ICT, povijesti lepoglavske regije i poboljšanju infrastrukture za događaje, tako da regija postane privlačnija turistima. Ipak, zbog manjka prostora, financijske potpore, znanja i iskustva, lepoglavska regija ne ispunjava svoj potencijal.

Nevladine organizacije (Zadruga lepoglavske čipke, Zajednica športskih udruga grada Lepoglave i Nezavisna udruga mladih) i grad Lepoglava donijeli su zaključak da kulturni i turistički događaji ne ispunjavaju svoj potencijal zbog neadekvatne dostupnosti informacija, i da gradska infrastruktura ne ispunjava potrebe dolazećih turista. Također, pružatelji turističkih usluga su objasnili vodstvu grada da turisti nisu svjesni kakvi događaji i turističke znamenitosti postoje u gradu i okolnim područjima. Ne mogu čak dobiti ni pravilne upute o tome kako doći do važnih destinacija.


TKIC će podržati postojeće kulturne i turističke događaje i djelovat će kao središnjica za sakupljanje i dijeljenje informacija, koje će turistima dati razlog da ostanu u regiji dulji period i da koriste brojne lokalne usluge. Konačno, TKIC će dozvoliti turizmu u Lepoglavi i široj regiji da nastavi rasti i postane važan sektor lokalnog gospodarstva. TKIC će učiniti Lepoglavu centrom poduzetnika i nevladinih organizacija fokusiranih na turizam i pomoći će im da organiziraju i stvore nove događaje, aktivnosti i proizvode za turiste.

Nadalje, TKIC će pomoći izgraditi lepoglavsku zajednicu. Trenutno, građani Lepoglave nemaju gradskog centra gdje bi se nalazili. TKIC će se temeljiti na prijašnjim naporima, kao što su renoviranje crkve, te će pomoći razvoju lepoglavskog gradskog centra. To će Lepoglavu učiniti bližom zajednicom i privlačnijom turističkom destinacijom.

 

Podijeli: