Završilo je projektiranje Posjetiteljskog centra Gaveznica koji će biti izgrađen u Lepoglavi uz istoimeni geološki spomenik prirode. Riječ je o lokalitetu na kojem se nalazi jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj i jedino poznato nalazište poludragog kamena ahata. Uz niz edukativno-znanstvenih sadržaja u čijem će središtu biti vulkani i vulkanske stijene, tamo će biti brojne atrakcije za posjetitelje: moći će doživjeti erupciju i izlijevanje lave, posjetiti živopisnu „sobu ahata“, proučavati 3D model Ivančice ili stati na – svemirsku vagu.

Projekt izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra Gaveznica je pokrenula Varaždinska županija zajedno s Javnom ustanovom Priroda Varaždinske županije, uz podršku Grada Lepoglave, a danas su ga u Lepoglavi predstavili župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Marijan Škvarić i ravnateljica Javne ustanove Sanja Kopjar. Na predstavljanju su bili i predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave Robert Dukarić, lepoglavski gradski vijećnici, direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ, ravnatelji gradskih ustanova, kao i predsjednik udruge Lepoglavski ahat Damir Vrtar.

– Naš cilj je prezentirati posebnost i vrijednost ovog jedinstvenog lokaliteta u Hrvatskoj, a projekt sa zadovoljstvom možemo predstaviti jer je dovršena projektno-tehnička dokumentacija. Za njezinu izradu je naša Javna ustanova Priroda osigurala gotovo 120.000 eura bespovratnih sredstava po natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Centar za posjetitelje će biti izgrađen uz sam lokalitet. Prostirat će se na oko 1.300 kvadrata, imat će podrum i 2 etaže, a najveći dio će odnositi na interpretacijski postav, odnosno edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje. Bit će tu mnoštvo atrakcija. Primjerice, posjetitelji će moći doživjeti erupciju i izlijevanje lave, doznati kako je izgledao pradavni lepoglavski vulkan. Uređena će biti „soba ahata“, a ovdje će biti i „svemirska vaga“ – najavio je župan Stričak.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje i uređenja Posjetiteljskog centra je oko 8 milijuna eura. – Projekt ćemo prijaviti za sufinanciranje iz europskih fondova, na odgovarajući natječaj. Njegova izgradnja će izravno doprinijeti posjećivanju same Gaveznice, ali i okolnog područja Ivanščice i Ravne gore – istaknuo je Stričak.

Za Grad Lepoglavu projekt je od iznimne važnosti.

– Projekt Posjetiteljskog centra Gaveznica nema značaj samo za naš grad, nego prelazi lokalne i regionalne okvire, možemo reći da je to nacionalna, pa i svjetska razina. Gaveznica je šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj i jedino nalazište ahata u našoj državi. Bilo je to i područje kamenoloma, pa smo morali čistiti i naslage otpada, no napravili smo projekt sa sadržajem na kojeg moramo biti ponosni. Ne možemo govoriti o korištenju lokacije u gospodarskom smislu, no značaj je u obrazovnom dijelu. Puno je školske djece već posjetilo Gaveznicu i dobilo informacije o minerologiji i geologiji, a tu je i znanstveni značaj jer su zahvaljujući ahatu i gospodinu Vrtaru iz udruge Lepoglavski ahat mnogi stručnjaci došli u Lepoglavu, analizirali sastav iz čega su proistekli brojni radovi. Naravno, tu je i turistički značaj ovog projekta, ne samo za Lepoglavu, nego i za cijelu županiju – rekao je gradonačelnik Škvarić, koji je zahvalio Županiji što je u suradnji s njima prepoznala značaj projekta.

Građevina budućeg Posjetiteljskog centra je, s obzirom na okolno prirodno šumsko područje,  jednostavna i projektirana na način da bude uklopljena u okoliš. Projekt je izradila tvrtka APE iz Zagreba, a u osmišljavanju znanstveno-popularne interpretacije i samog izložbenog postava sudjelovali su stručnjaci s područja geologije okupljeni u okviru tvrtke Geologicum, pojasnila je Sanja Kopjar, ravnateljica JU Priroda Varaždinske županije.

– Posjetiteljski centar je zamišljen kao mjesto u kojem će se uz pomoć modernih tehnologija, na zanimljiv, popularno-znanstveni način prezentirati tematske cjeline o vulkanima i vulkanizmu, postanku vulkana i njihovim pratećim pojavama, pradavnom lepoglavskom vulkanu, vulkanskim stijenama. To će se dočarati upotrebom multimedije, svjetlosnih efekata, dimom, mirisima, projekcijama i slično. Kroz cijeli interpretacijski postav naglašena je interaktivnost, odnosno mogućnost da posjetitelj istražuje, modelira pa čak i stvara svoj vlastiti model vulkana. Posebna pažnja posvećena je ahatu koji ima svoju zasebnu sobu u kojoj će se na zanimljiv način moći saznati sve o njegovom nastanku, bojama, vrstama – rekla je Sanja Kopjar.

Najveći dio interpretacijskog postava površine od oko 500 kvadrata kvadrata bit će na prvom katu građevine.

– Izložbeni postav uključuje i prezentaciju samog masiva Ivančice i njene bioraznolikosti, pa će preko 3D modela Ivančice posjetitelji moći detaljnije upoznati njenu georaznolikost, reljef, njene vršne dijelove, vodene tokove, stare gradove, speleološke objekte te, naravno, biljne i životinjske vrste specifične za ovaj dio županije – otkrila je Sanja Kopjar.

U Posjetiteljskom centru će, uz edukacijsko-istraživački dio za posjetitelje, uređeni biti  multifunkcionalna dvorana za organizaciju konferencija, tribina ili radionica, suvenirnica, manji ugostiteljski prostor, radni prostori za zaposlene i drugi sadržaji. U prizemlju će se, primjerice, nalaziti recepcija, kao i foto-točka s primjerkom velikog ahata.

– Ovaj centar je projektiran na način da pruži edukaciju, informaciju, zabavu, odmor i razonodu posjetiteljima svih uzrasta, ali da u konačnici postane mnogo više od izložbenog postava te preraste u centar za georaznolikost u ovom dijelu Hrvatske – zaključila je Sanja Kopjar.

Podijeli:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Search

Gradu Lepoglavi je odobreno 50.177,36 eura za projekt Smart City. Ukupna vrijednost projekta iznosi 83.628,93 eura. Projekt obuhvaća nadogradnju GIS sustava upravljanja komunalnom infrastrukturom , postavljanje pametnih zebri i postavljanje

U tri dana ove zabavno-turističke manifestacije posjetitelji su uživali u sadržajno bogatom i raznolikom programu za sve generacije. Od petka do nedjelje, od 12. do 14. srpnja posjetitelji su u

Povjerenstvo za utvrđivanje Listeprvenstva za kupnju stana prema Programu društveno poticane stanogradnjeKLASA: 370-01/24-01/2URBROJ: 2186-9-01-24-1Lepoglava,  08.07.2024. godine Temeljem odredbe članka 23. Zakona o društveno poticanoj stanogradnji („Narodne novine“ broj 109/01, 82/04,

Povodom manifestacije Lepoglavskih dana u Lepoglavu stižu popularni Ljubavnici. Svojim hitovima i odličnom energijom zabavljati će nas u subotu, 13. srpnja u gradskom parku u Lepoglavi. Dođite, odlična zabava je

I dalje ruke naših vrijednih čipkarica ne prestaju s radom. Neprekidno njeguju stare običaje. Nakon završene radionice dio predloška je popunjen, ali su i srca čipkarica također ispunjene srećom. Čipkarice

Obavještavaju se građani da će se u četvrtak, 27. lipnja 2024. godine s početkom u 13,00 sati održati vježba civilne zaštite pod nazivom “POTRES-2024”. Vježba će se izvesti na lokaciji